2010. szeptember 15., szerda

Vargányás (ál)rizottó - 37. VKF!

Igazából vargányás, rókagombás, tökmagos karfiolnak kellene hívni ezt az ételt, mivel ennyi minden van benne, és mivel természetesen nem rizsből készült ez a rizottó... A szénhidrátszegény diétában a rizs leggyakoribb és legnépszerűbb helyettesítője az egészen apróra vágott karfiol, minden lowcarb receptgyűjtemény említi, és számos változatban használják. A készítése egy kicsit eltér egy hagyományos rizottótól, de meglepően hasonló nem csak az ízvilága, hanem az állaga is. De ha nincs is hasonlóság, akkor is egy igazán ünnepi, nagyon finom és egészséges étel.

Mivel a piacokon gyönyörű halmokban állnak a friss, színes, inycsiklandó  gombák, nem nagyon lehet ellenállni nekik. Aztán arra is gondoltam, amikor összeállt a fejemben, hogyan fogom elkészíteni a rizottóm, hogy akkor ezzel a recepttel benevezek a 37. (nálam az első) VKF!-re.  

Hozzávalók 2 adaghoz:
- 300 g karfiol
- 10 dkg vargánya
- 5 dkg rókagomba
- 2 dkg vöröshagyma
- 2 dkg olívaolaj
- 0,5 dl habtejszín és 1 dl víz
- 2 dkg krémsajt
- 1 tojás sárgája
- 50 g parmezán sajt
- (2-3 evőkanál száraz fehérbor)
- kakukkfű, petrezselyem, szerecsendió
- só és bors
- pirított tökmag a tálaláskor

Elkészítése:
A karfiolt több módon is elkészíthetjük, az egyik verzió: párolóedényben a kis rózsákra szedett karfiolt  félpuhára pároljuk, majd egy nagy éles késsel egészen apróra vágjuk, úgy, hogy rizsszem méretű darabkákat kapjuk belőle. (Ez macerásnak hangzik, de 2-3 adagban gyorsan kész, először mintha hagymát vágnánk, majd mintha petrezselymet aprítanánk:) ). Ezután egy kis kanál olajon átforgatjuk, és közepes lángon pirítgatjuk, amíg puha nem lesz. (ennél jóval egyszerűbb az a megoldás, hogy nagy robotgéppel megfelelő méretre aprított nyers karfiolt a mikróban, lefedve, víz nélkül pároljuk, néha közben óvatosan megkeverjük. Ezt én még nem próbáltam, csak olvastam...)
(sajnos csak később vettem észre, hogy a receptből kifelejtettem a fehérbort... az ízhatás teljessége miatt mindenképpen javaslom, hogy az apró karfiolhoz, pirítgatás közben adjunk pár evőkanál száraz fehérbort!) 

A gombát és a mártás külön készítjük el, a következő módon: a folyóvízben nagyon alaposan megmosott gombákat feldaraboljuk, és az olajon üvegesre párolt hagymához adjuk. A kakukkfűvel, sóval és borssal és egy csipet szerecsendióval fedő alatt pároljuk pár percig, majd amikor már elég puha, elfőzzük a levét. Ekkor a tejszínt és a vizet is hozzáöntjük a gombához, amikor éppen felforrt (szinte azonnal) levesszük a tűzről, hozzáadjuk a tojássárgát és a reszelt sajtnak a felét, végül óvatosan hozzákeverjük a még meleg karfiolt. Apróra vágott pirított tökmaggal petrezselyemmel, és a reszelt parmezán másik felével tálaljuk.

Egy adagban van:
- 422 kcal
- 17,7 g fehérje
- 33,4 g zsír
- 13 g szénhidrát és 5,5 g rost, azaz
- 7,5 g nettó szénhidrát

Igazából nem nagyon tudom, hogy mit tehetnék még hozzá.. Nehéz leírni, hogy milyen, mert nincsenek megfelelő szavaim hozzá. Fenséges, krémes, illatos... én sem nagyon akartam elhinni, hogy ennyire finom lett...  tényleg egy fejedelmi ünnepi fogás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails